ER Residence

McGinlay Bell has designed a stunning family home in a sought-after Glasgow suburb, situated just a few minutes walk from Bearsden train station and local amenities.

Shortlisted for the Architects Journal UK house of the year 2021, the ER Residence offers modern clean lines, high ceilings, and large glass windows, doors, and Flatglass rooflights to maximise natural light and outdoor views.

Sector

Residential

Location

Glasgow

Product Used

ER Residence

Rooflights maximise light and space at the prestigious Bearsden House

McGinlay Beel designed a stunning family home in a sought-after Glasgow suburb, just a few minutes walk from Bearsden train station and local amenities. This stylish home, which features modern clean lines, high ceilings, and large glass windows, doors, and Flatglass rooflights, maximizes natural light and outdoor views. It was markedly shortlisted for the Architects Journal UK House of the Year 2021.

Nestled within the coveted embrace of a Glasgow suburb, McGinlay Beel’s architectural masterpiece stands as a testament to contemporary ingenuity. This family home, poised just moments away from Bearsden train station and local conveniences, is more than just a dwelling—it’s a symphony of modern elegance.

With a design language characterized by clean lines, high ceilings, and an expanse of glass elements, including expansive windows, doors, and Flatglass rooflights, this residence beckons light and nature to intertwine with its very essence. These architectural elements serve as conduits of illumination, seamlessly weaving the outdoor panorama into the fabric of indoor living.

In the constellation of accolades, this stylish abode shone brilliantly, earning its place on the esteemed shortlist for the Architects Journal UK House of the Year 2021. A testimony to its design excellence and architectural significance, this recognition reinforces the home’s status as a beacon of innovation and inspiration.

Ultimately, McGinlay Beel’s creation transcends the ordinary to become a canvas where architecture and nature dance in harmony, where light and space become a living testament to the power of design to shape our surroundings and elevate our lives.

Connection with nature

The design of ER Residence placed a fundamental emphasis on continuity between architecture and landscape, as well as the use of sustainable natural materials.

ER Residence stands as a testament to the harmonious interplay between architecture and its natural surroundings, a testament to thoughtful design and sustainable principles.

The architects’ first stroke of brilliance lies in their choice of a contemporary brick façade that seamlessly integrates with the existing neighborhood’s aesthetic while introducing vertical slatted timber elements that mirror the surrounding nature. This marriage of materials bridges the gap between urban sophistication and organic charm.

The residence’s spatial symphony unfolds as rooms are artfully positioned around intimate courtyards. This architectural choreography not only fosters a symbiotic indoor-outdoor relationship but also imparts a sense of openness to the living spaces, echoing the expansiveness of the landscape.

Within this canvas of refined design, muted contemporary furnishings emerge as a canvas on which architectural elements and outdoor vistas paint a vivid narrative. A harmonious palette of premium materials, including the warmth of polished concrete floors, orchestrates a sensory feast that resonates with both elegance and comfort.

Firstly, the architects chose to complement the existing properties on the street with a contemporary brick façade that beautifully teams with vertical slatted timber, echoing the natural surroundings.

Secondly, the architects cleverly arranged the large rooms around compact courtyards to allow for a seamless indoor-outdoor connection. This design choice ensures that the living spaces remain open and spacious.

Thirdly, the architects opted for muted contemporary furnishings that draw attention to modern architectural design and outside views. They complimented the beautiful wood grain throughout the property with a palette of premium materials, including polished concrete floors.

Finally, the architects separated the living spaces cleverly with two external Zen gardens, which act as stunning focal points for the living and kitchen area. They also designed a private sitting area at the bottom of the garden, which is ideal for the homeowners to sit and relax while taking in the stunning views over Bearsden.

Energy efficient Flatglass Rooflights create bright, inviting spaces

We specify high-spec Roofglaze rooflights to maximize light and space in the property, reduce heat loss, and allow maximum solar gain. The architects incorporated our rooflights throughout the property, introducing natural light to brighten areas that would usually be darker.

The selection of high-spec Roofglaze rooflights is a testament to our commitment to maximizing both light and space within the property. By harnessing the power of these rooflights, we not only elevate the aesthetics but also reduce heat loss while ushering in the full splendor of solar gain.

The architects’ astute incorporation of Roofglaze rooflights is a masterstroke that redefines the dynamics of light within the property. Traditionally darker areas are illuminated with the gift of natural light, transforming corners that were once shadowed into inviting spaces brimming with vitality.

Take, for example, the walnut stairs that ascend to the bedrooms—a rooflight above them orchestrates a symphony of light that infuses the journey with a sense of ethereal ascent. The first-floor bedroom, elevated to a realm of elegance, finds itself bathed in the embrace of sunlight filtered through a generous rooflight. This illumination is further enriched by the luxury brass fixtures and fittings that stand as a testament to the meticulous attention to detail.

For instance, the walnut stairs leading to the bedrooms have a rooflight above them. Moreover, a large rooflight enhances the elegant bedroom with an ensuite bathroom on the first floor, and luxury brass fixtures and fittings complement the room.

Our rooflights were also used in the large, modern kitchen, flooding the kitchen island below with natural daylight. Additionally, the impressive kitchen space includes state-of-the-art built-in appliances and impeccable functional details.

Achievements

In conclusion, the ER Residence is an exceptional home, designed with the owner’s needs in mind. The architects achieved a contemporary design that delivers beauty, elegance, comfort, and sustainability.

Roofglaze were delighted to design, manufacture, and supply the Skyway Flatglass Rooflights for this high-end residential project. For more information on our architectural glass solutions, contact our team at 01480 474 797

Atlas Lantern Regular

Atlas Lantern Contemporary

Korniche Lanterns

Atlas Lanterns

Wendland Lanterns

Korniche Lanterns

Atlas Lanterns

Wendland Lanterns

Polycarbonate
Domes

Skyway Complete - The Total Rooflight Solution

Skyway Lid Only

Skyway Complete

Rooflight + Upstand 

Skyway Ventilation

Rooflight 

Skyway Complete

Rooflight + Upstand 

Skyway Fixed

Rooflight