Private Residence, Brentwood

This modern residential property can be found in the sought-after Lakeside Crescent area in Brentwood, Essex. Situated in a sought-after location, with nearby amenities and shops, the homeowners of this property can enjoy the beautiful surroundings and green spaces.

Renovated to an exceptional standard under the direction of James Lai from JLArchitecture, the property gained a new roof terrace and a modern family living area with the use of Roofglaze’s Walk-on Flatglass rooflights.

The Project Brief

JLArchitecture undertook this major renovation project and followed the client’s brief to revitalise the exterior of the detached property and maximise their usable living space.

The property exterior was uplifted with the replacement of the existing timber boarding with untreated Red Cedar cladding and the addition of beautiful brickwork rendered over existing brickwork, in a smooth white render for a crisp finish and look.

Over time, the new timber cladding exposed to the natural elements will give the building a modern contrast of colour and material.

To provide additional space, JLArchitecture enlarged the existing garage and created an office above with a rear dormer. An attractive, functional extension at the rear of the property was cleverly designed by JLArchitecture, providing a renovated kitchen and lounge space where the family can enjoy their meals.

Key to unlocking outdoor space and light within the property was the installation of a modern roof terrace, where the family can relax and enjoy the outdoors.

A detailed planning application was submitted to Brentwood Council for the proposed alterations and was granted approval at the first attempt, allowing the Designer to deliver the project within the client’s desired completion time.

Flat Glass Rooflights

A Multi-functional Family Living Area

The client was looking for a multi-functional, usable living space, which would enable the family to spend more quality time together.

To meet these objectives, JLArchitecture designed a bright, open-plan living space to the rear of the property, where the family could comfortably entertain and socialise.

The extension includes a modern kitchen area, dining space and lounge overlooking the re-designed garden. This space opens out through bi-folding doors onto an attractive garden.

Enhancing Daylight and Living Spaces with Walk-on Flatglass Rooflights

Having previously worked with Roofglaze on other projects, JLArchitecture specified two Walk-on Flatglass rooflights to increase natural daylight into the kitchen extension below.

The 1180mm x 2180mm external Walk-on Flatglass rooflights were seamlessly integrated into the new balconied and decked roof terrace, allowing large amounts of light through to the kitchen and lounge area below, all while maximising roof space and creating a ‘wow-factor’ that delighted the home’s owners.

Roofglaze’s Walk-on Flatglass rooflights were the ideal choice for this modern roof space, as they sit flush within the wooden decking and their minimalist internal framework complements the overall contemporary aesthetic of the property.

Tested and designed to allow for regular foot traffic, these rooflights are fully water and weathertight, offering peace of mind to both the architect and the homeowners.

An etched anti-slip ‘Elegance’ coating was specified to prevent injuries or slipping on rainy days, while also adding an aesthetically-pleasing pattern to the rooflights.

Project Achievements 

The use of glass rooflights and doors across the property created a living space that feels naturally interconnected with the outdoors.

Getting enough light into the new extension was a major priority; the installation of Roofglaze’s Walk-on Flatglass rooflights enabled daylight to penetrate directly into the heart of the family’s living area, which would have otherwise been relatively dark.

JLArchitecture designed a beautifully bright and spacious family home that has surpassed their client’s expectations.

James Lai of JLArchitecture had the following to say on this project:

“Roofglaze are always our first choice when it comes to specifying rooflights for our projects.

All the rooflights are custom made to our specific sizes, with detailed drawings produced by their Technical Department.

This ensures that the rooflights are coordinated with the architectural design of the new space.

We are particularly impressed by their electric opening rooflights with rain sensors, as well as their walk-on glass rooflights, which we have installed for some of our clients’ projects.

We have specified Roofglaze for many of our high-end residential projects throughout London, and we will continue to collaborate with them in future.”

Project Photography: Tibor Silva

For more information, please feel free to contact us with your enquiry.